skip to Main Content

Et liv med døden – om tro og overtro i vikingetiden

I vikingetiden var døden ikke en fremmed gæst. En simpel infektion eller et banalt sår kunne gøre en ende på selv den stærkeste viking. Derfor var det vigtigt at holde sig på god fod med guderne, hvis man ville opnå deres beskyttelse. I dette undervisningsforløb handler det om, hvordan tro og overtro var en naturlig del af hverdagen i vikingetiden, men også om tro og overtro i elevernes egen hverdag.

Vikingerne troede på menneskelignende guder med hver deres særlige egenskab. Og de troede, at både helbred, høst og held afhang af gudernes gunst. I håbet om bedre tider, var det fx almindeligt at give guderne gaver. Ved særlige fester blev der ofret både dyr, våben og smykker. I sjældne tilfælde ofrede man endda mennesker.

Med udgangspunkt i vikingudstillingen ’Hver dag er en kamp’ på Kroppedal Museum, diskuterer vi betydningen af at ofre, nogle gange sit dyrebareste eje, til guderne. I skoven, hvor der engang lå et vikingelanghus, genopfører vi i fællesskab en ofring og taler om, hvilken rolle tro eller overtro spiller i elevernes egen hverdag.
Vi skal også studere nogle af de gaver, vikingerne fik med sig i graven til efterlivet. Hvad var deres funktion og hvad kan gravgaverne fortælle om den afdøde? Eleverne lærer også om Livets træ Yggdrasil og om hører om andre vigtige skikkelser og sagn fra den nordiske mytologi.

 

Klassetrin: 1-4. klasse

Mødested: Kroppedal Museum, Kroppedals allé 3, 2630 Taastrup. Bus 116 fra Høje-Taastrup Station til Ole Rømers høj.

Praktisk info: Dele af forløbet foregår udendørs, så husk praktisk tøj og fodtøj til årstiden. Medbring madpakke som kan nydes i området.

Pris: Gratis

VÆLG TILGÆNGELIGE TIDSPUNKTER

Skoleforløb – Udstilling(Indskoling)

Free

Tidspunkt

Antal elever *

Der kan maksimalt være 1 klasse per booking.

Skolens postnummer

Skolens navn *

Klasse

Telefonnummer på kontaktperson fra skolen *

 • Hvornår?

  Hver mandag

  Vælg mellem tidspunkt:
  9.00 – 11.30 (2.5 timer)
  9.30 – 12.00 (2.5 timer)
  10.00 – 12.30 (2.5 timer)

 • For hvem?

  1-6. klasse

 • Hvor?

  Kroppedal Museum
  Kroppedals allé 3, 2630 Taastrup.
  + Google Map

 • Spørgsmål?

  For yderligere spørgsmål kontakt museumsformidler Julie Ring:

  Mail: julie.ring@kroppedal.dk

  Tlf. 43303008

Cikorie – Marianne