skip to Main Content

Oplev Vestegnens ægte vikinger i ny udstilling

Fra 15. marts kan du på Kroppedal Museum opleve ny udstilling om vikingerne, der levede på Vestegnen for 1200 år siden – og som havde forbindelser til Gotland.

’Hver dag er en kamp – en udstilling om mennesket i vikingetiden’, hedder den nye udstilling, der er en del Vikingebro-projektet, og som fra 15. marts kan opleves på Kroppedal Museum.
Udgangspunktet for udstillingen er fundet af en stor vikingegravplads tæt på Vridsløsemagle, som museets arkæologer udgravede for nogle år tilbage. Gravpladsen er en af de største vikingegravpladser fra tidlig vikingetid, vi kender til herhjemme. Udover at rumme i alt 120 vikingegrave, viste gravfund også, at flere af vikingerne stammede fra Gotland og formentlig var bosat på Vestegnen omkring 800 e.Kr. læs mere om gravpladsen her.

Et mix af fiktion og fakta
Nu er de blevet ”genoplivet” i et mix af fiktion og fakta i en udstilling, der udgøres af både animationsfilm og arkæologiske fund: Publikum møder en vikingefamilie, som de følger hele vejen igennem udstillingen. Og gennem deres historie, får publikum et anderledes indblik i hverdagslivet i vikingetiden. Det er ikke en fortælling om krigeriske vikinger, der drager på togter for at plyndre. Snarere tværtimod. Det er derimod en historie om det helt almindelige hverdagsliv, der i sig selv kunne være en barsk og nådesløs affære.

Udstillingsprojektleder Mads Thernøe uddyber: ”- Vi har forsøgt at skabe en anderledes museumsoplevelse, hvor stemning og fortælling er i fokus. Det gør vi bl.a. gennem en smuk og dramatisk animationsfilm, der nok er fiktiv, men som bygger meget indgående på arkæologiske og historiske fakta. Så hvad enten man vil nørde autentiske vikingefund eller om man blot vil have fornemmelsen af at træde ind i en anden verden for en stund, så tilbyder udstillingen begge dele.”

Scenografi og animation
Til at skabe den rette stemning, har Kroppedal Museum allieret sig med scenograferne Torden & Lynild, der normalt designer scenografi til landets førende teatre, og som tidligere har vundet en Reumert for deres arbejde. Animationsfilmen ’År 805’, som er et gennemgående element i hele udstillingen, er skabt af blandt andre illustrator Sune Elskær, som udover at have stor erfaring med at tegne oldtids- og vikingefortællinger i både bog-, film- og udstillingsformat, også producerer storyboards til bl.a. Lars von Triers film.
Sonja Richter har lagt stemme til filmen, der for få måneder siden blev nomineret til to filmpriser ved Ekko Shortlist Awards for henholdsvis bedste animationsfilm og bedste lyddesign.

HVER DAG ER EN KAMP – EN FORTÆLLING OM MENNESKET I VIKINGETIDEN kan opleves på Kroppedal Museum fra 15. marts.
Voksne 50 kr. Unge under 18 år gratis.
Se Kroppedal.dk for åbningstider.

 

Mere information

VIKINGEBRO

VIKINGEBRO er placeret i Store Vejleådalen mellem Vikingelandsbyen i Albertslund og Kroppedal Museum

  Find vej

  kontakt@vikingebro.dk

  telefonnummer

  facebook.com/vikingebro

Krig