skip to Main Content

Kæmp som en viking – om vikingernes konflikthåndtering

Vikingernes verden var et voldssamfund, hvor den stærkeste bestemte.
For med magt vandt man respekt og ære. I dette undervisningforløb lærer vi om vikingernes æreskodeks, om hvordan de løste konflikter med enten kamp eller dialog – og så skal vi også lære at slås og kæmpe som vikingerne gjorde det.

I vikingetiden havde man ingen ordensmagt, og man måtte derfor enten forsvare sig selv eller søge beskyttelse hos den lokale stormand. Det var derfor vigtigt at være stærk, så man kunne forsvare sin familie.
På Tingstedet kunne lokalsamfundets mænd komme til orde eller afgive deres klage, og Tinget ville som dømmende magt træffe en beslutning eller afsige dom. På den måde kunne man undgå en blodfejde. Nogle gange var konflikterne dog så tilspidsede, at Tinget ikke kunne afgøre stridighederne, og de uenige parter måtte derfor afgøre sagen med en holmgang. En holmgang er en tvekamp med faste regler og blev anset som en ærefuld, omend voldelig, måde at ”nå til enighed” på.

Med udgangspunkt i vikingudstillingen ’Hver dag er en kamp’ på Kroppedal Museum, som vi først skal se, skal vi efterfølgende ud til Tingstedet og undersøge, hvordan konflikter blev afgjort. Derefter træner vi til en ærefuld holmgang, og afprøver, hvordan vikingerne blev uddannet til at slås.
Slåslegene er struktureret og bygget op omkring bøgerne ’Slåskultur: En teoretisk og praktisk bog om Slåskampe’ (2015) og ’Vildt og Farligt – om børns og unges bevægelsesleg’ (2015).

 

Klassetrin: 4-6. klasse

Mødested: Kroppedal Museum, Kroppedals allé 3, 2630 Taastrup. Bus 116 fra Høje-Taastrup Station til Ole Rømers høj.

Praktisk info: Dele af forløbet foregår udendørs, så husk praktisk tøj og fodtøj til årstiden. Medbring madpakke som kan nydes i området.

Pris: Gratis

VÆLG TILGÆNGELIGE TIDSPUNKTER

Skoleforløb – Udstilling(Mellemtrin)

Free

Tidspunt

Antal elever *

Der kan maksimalt være 1 klasse per booking.

Skolens postnummer

Skolens navn *

Klasse

Telefonnummer på kontaktperson fra skolen *

 • Hvornår?

  Hver mandag

  Vælg mellem tidspunkt:
  9.00 – 11.30 (2.5 timer)
  9.30 – 12.00 (2.5 timer)
  10.00 – 12.30 (2.5 timer)

 • For hvem?

  4-6. klasse

 • Hvor?

  Kroppedal Museum
  Kroppedals allé 3, 2630 Taastrup.
  + Google Map

 • Spørgsmål?

  For yderligere spørgsmål kontakt museumsformidler Julie Ring:

  Mail: julie.ring@kroppedal.dk

  Tlf. 43303008

valmuer – Ole Agerbæk Sørensen